Skip to content Skip to footer

Totul despre priveghi: care este rolul, unde se desfășoară, eticheta socială

Priveghiul este, în esența sa, serviciul religios organizat pentru o persoană decedată, în serile care preced înmormântarea. Familia îndurerată are datoria morală de a organiza acest serviciu în onoarea defunctului, iar această procesiune diferă în funcție de regiune și de religie. De exemplu, în religia creștină se obișnuiește rostirea de rugăciuni pentru iertarea păcatelor în serile de priveghi.

Care este rolul priveghiului?

Priveghiul este privit ca pe una din ultimele oportunități de a ne lua rămas bun de la cei trecuți în neființă, așadar toți cei apropiați defunctului sau familiei sale vor vrea să participe la acest serviciu religios. Acesta e unul din motivele pentru care se organizează în fiecare seară până la înmormântare, astfel încât toată lumea să aibă timp să se prezinte la priveghi.
Conform Doxologia.ro, datina creștinească spune că ar trebui spuse rugăciuni în timpul “vegherii defunctului” de către preot, dar și de către cei prezenți.

Unde se desfășoară priveghiul?

În mediul rural, organizarea priveghiului se face în casa în care locuia persoana decedată deoarece bisericile nu dispun de capele în care să găzduiască sicriul. Acest obicei s-a păstrat de-a lungul timpului, chiar dacă unele localități au preluat obiceiul de la oraș. În mediul urban, familiile apelează la serviciul de transport funerar pentru a depune sicriul la capela cimitirului unde urmează să fie înhumată persoana trecută în neființă. Aici are loc priveghiul, iar rudele și apropiații pot veni să depună flori și să se roage.
Merită menționat că Legea 102/2014 din Monitorul Oficial precizează faptul că locul și modalitatea de înmormântare trebuie respectate conform dorinței exprimate în timpul vieții de persoana trecută în neființă, iar dacă o astfel de dorință nu a fost exprimată, familia stabilește modul de înhumare.

Eticheta socială a priveghiului

Există câteva aspecte bine cunoscute care se respectă atunci când vine vorba despre organizarea sau participarea la un priveghi. Amintim unele din cele mai importante:
  • nu se lansează invitații: decesul unei persoane este un eveniment inopinat, iar familia îndurerată are multe lucruri de pregătit înainte de înmormântare. Pentru priveghi nu se fac și nu se lansează invitații, toți cei care doresc să participe sunt primiți. De asemenea, nu este necesară anunțarea prezenței;
  • se duc coroane funerare sau flori: Onorarea memoriei unei persoane decedate se face prin depunerea la capelă a coroanelor și a florilor. Acest obicei este o formă de respect față de familia îndurerată, însă nu este un lucru obligatoriu. Participarea la priveghi se poate face și fără aranjamente florale;
  • ținuta este asemănătoare cu ținuta pentru înmormântare: la priveghi se poartă haine negre sau închise la culoare, care se încadrează în registrul sobru și decent;
  • respectarea liniștii: e foarte important ca la priveghi să aveți telefonul închis, să nu vorbiți tare și să păstrați o mină serioasă. Priveghiul este un serviciu religios calm, de rugăciune și plângere

Concluzie

Participarea la priveghi este voluntară, însă este indicat să o faceți dacă defunctul e o persoană care a făcut parte din viața dumneavoastră. Acest eveniment e marcat cu rugăciune, flori și lumânări, dar și cu lacrimi din partea familiei îndurerate. Priveghiul este momentul în care puteți să vă luați rămas-bun de la defunct, puteți să vă apropiați de sicriu pentru câteva momente și puteți să vă oferiți sprijinul familiei.

Servicii funerare complete din 2001