Skip to content Skip to footer

Ce presupune organizarea unei înmormântări

Moartea unei persoane apropiate aduce cu sine durere și neputință. Stresul organizării unei înmormântări este apăsător în aceste momente, mai ales că timpul rămas până la înhumare pare acum cu atât mai prețios.
Pentru a organiza o înmormântare trebuie avute în vedere o succesiune a detaliilor, de la furnizorii de servicii și alegerea sicriului până la pomană și locul de veci.

Constatarea decesului

Pregătirea unei înmormântări începe cu momentul declarării decesului. Dacă moartea se produce la spital, certificatul constatator se eliberează de către instituția medicală. În situația în care decesul survine acasă, pe cale naturală, este necesară prezența medicului de familie sau a unui medic constatator, care să confirme decesul și să emită certificatul medico-legal de constatare. Acest document trebuie obținut în primele 12 ore după producerea decesului. Moartea violentă, survenită în circumstanțe nenaturale necesită implicarea obligatorie a autorităților și presupune un alt curs al evenimentelor premergătoare înhumării.

Pregătirile de înmormântare

Alegerea unei companii care oferă servicii de pompe funebre va fi următorul pas după constatarea decesului, fiind obligatorie toaletarea și îmbălsămarea persoanei trecute în neființă. Personalul responsabil de pompele funebre va prelua trupul de la adresa indicată de dumneavoastră, împreună cu hainele defunctului (acelea cu care doriți să fie înmormântat) și actele necesare pentru eliberarea certificatului de înhumare (anume: cartea de identitate a persoanei decedate, actele medicale ale persoanei decedate, certificatul de naștere (sau copie), talonul de pensie (daca se aplică), cartea de identitate a aparținătorului, actul de concesiune și ultima chitanță plătită pentru locul de înhumare — dacă familia deține un loc de înhumare) și opțional, a ajutorului de deces.
La alegerea dumneavoastră, Sever Funerare poate îndeplini toate demersurile necesare pentru înhumare: consultanță în alegerea serviciilor și a sicriului, cosmetizarea persoanei decedate, pregătirea locului de veci, pregătirea coroanelor și a produselor de patiserie, transportul funerar și punerea la dispoziție a obiectelor funerare necesare procesiunii religioase.
Pregătirile de înmormântare presupun și alegerea sicriului potrivit, aspect important pentru acest eveniment nefericit.
În timpul pregătirilor este important să anunțați familia și apropiații persoanei decedate, pentru a putea participa la priveghi și ulterior, la înmormântare.

Priveghiul

Priveghiul se organizează în cele două seri consecutive anterioare zilei rezervate înmormântării. Rudele, prietenii și cunoștințele își vor aduce un ultim omagiu și vor onora memoria persoanei decedate. În cazul creștinilor, preotul ales de dumneavoastră (de regulă cel care este afiliat capelei/bisericii alese) va ține o slujbă scurtă în ambele seri de priveghi, conform tradițiilor religiei.

Înmormântarea propriu-zisă

Ziua înmormântării este una din cele mai dificile pentru familia îndoliată, căci este ultimul moment pe care îl au cu persoana trecută în neființă.
Slujba va fi oficiată de preot la locația priveghiului (la capelă sau acasă), urmată de cortegiul funerar sau transportul la cimitir. Momentul înhumării se face în prezența preotului, pe fondul procesiunii religioase.
Familia care a organizat înmormântarea poate alege să ofere pomană tradițional — o masă la care sunt invitați toti participanții la evenimentul nefericit, să ofere pachete cu alimente la ieșirea din cimitir sau orice altă metodă pe care o consideră potrivită. În mod tradițional, după înhumare se oferă celor prezenți un produs de patiserie (covrig, colac etc.).

Concluzia

Pregătirea unei înmormântări poate fi un proces anevoios, atât din prisma deciziilor care trebuie luate, cât și din prisma părților care trebuie contactate (preotul, cimitirul, familia, instituția care oferă ajutorul de deces etc.) și a obiectelor care trebuie achiziționate.
Sever Funerare oferă servicii funerare complete, astfel încât să aveți timpul necesar să plângeți trecerea în lumină a apropiaților fără să fiți presat de detalii organizatorice.

Ne ocupăm noi de pregătirile înmormântării