Skip to content Skip to footer

Ce este parastasul și când se ține acesta?

Ce este parastasul și când se ține acesta?
Religia creștină are diverse moduri de a-i onora pe cei trecuți în lumină. Din iubire, dor și respect, ne amintim periodic de cei pe care i-am pierdut și îi pomenim în rugăciunile noastre, îi cinstim în biserică și îi plângem.
Deși obiceiurile și tradiția diferă în funcție de zona geografică și de amplasare (la sat sau la oraș), motivul slujbei religioase și momentele în care se ține parastasul sunt aceleași.

Ce este parastasul?

Parastasul este obiceiul creștin prin care se comemorează cei trecuți în neființă. Acest obicei constă într-o slujbă religioasă ținută la biserică. De regulă, familia și apropiații sunt invitați la această procesiune.
După parastas, se organizează o masă sau se oferă alimente celor care au fost prezenți la comemorare. Masa la care sunt invitați apropiații se ține acasă sau la restaurant, după preferințe și posibilități.
Pentru a ușura munca celor care apelează la noi, Sever Funerare oferă pachete personalizate cu mâncare în regim de catering, pachete la care se poate adăuga și una sau mai multe băuturi.

Testimoniale Sever Funerare

Vă mulțumesc pentru toate serviciile prestate și profesionalismul de care a-ți dat dovadă. In momentele grele prin care am trecut, e liniștitor să ști că cineva se ocupă de toata organizarea și serviciile care sunt necesare la astfel de ceremonii.

Suteu David

Google

Eu sunt foarte mulțumită de Sever funerare.Tocmai mi-am luat rămas bun de la bunica mea și am trecut cu bine peste acest moment greu datorita acestor OAMENI din aceasta echipa care s-au ocupat de tot ceea ce tine de o înmormântare. BRAVO VOUA

Adriana Anghel

Google

Când viața te pune la grea încercare, cei pe care te poți baza, te ajută să treci mai ușor peste acele momente. Când tata a plecat dintre noi, Sever Servicii Funerare a fost un sprijin de nădejde pentru noi, adevărați profesioniști în domeniu. Vă mulțumim pentru tot.

Dorin Matei

Google

Am fost foarte multumita de serviciile prestate de Firma Sever . Un ajutor in momentele dificile prin care am trecut. Va multumesc din suflet si va recomand serviciile cu toata increderea! Inclusiv catering-ul a fost excelent.

Cristina Chira

Google

Când se ține parastasul?

Parastasul se ține după rânduiala bisericii, care a decretat mai multe momente de comemorare a celor trecuți în neființă. Pe lângă perioadele menționate mai jos, există și perioade generale de pomenire a celor decedați, în zile stabilite după calendarul creștin.
Momentele în care îi comemorăm pe cei plecați dintre noi sunt:
 • La 3 zile – această zi coincide cu cea a înmormântării propriu-zise.
 • La 9 zile – reprezentând la nouălea ceas, moment în care Iisus Hristos a promis tâlharului de pe cruce intrarea în Rai.
 • La 40 zile – moment corelat cu Înălțarea la cer a Domnului.
 • La 3,6,9 luni – momente asociate cu Sfânta Treime.
 • La un an, și în fiecare an după timp de 7 ani – reprezentând “aniversarea” anuală de la deces, iar cifra 7 simbolizând numărul zilelor de Creație a lumii.

Obiceiuri de parastas

Creștinismul este marcat de obiceiuri și tradiții care se respectă încă de la începuturi.
Parastasul este o procesiune importantă în viața creștinilor, în special în viața celor care au pierdut pe cineva apropiat. Rugăciunea pentru cei trecuți în neființă și pomenirea lor aduce respectul cuvenit printre cei rămași și menține amintirea lor printre noi.
Câteva obiceiuri legate de parastas ar fi:
 • Aducerea la biserică a unui colac specific, a colivei, a vinului și a lumânărilor (pentru a enumera doar câteva din produsele funerare folosite în cadrul unui parastas).
 • Coliva se împarte celor prezenți la slujbă, după ce aceasta se termină.
 • Pentru pomană se răspunde cu “Să fie primit” sau “Bogdaproste” în loc de “Mulțumesc”.
 • Parastasele se țin de regulă în zilele de sâmbătă, iar dacă data nu corespunde întocmai, se ține înainte de împlinirea perioadei de parastas (de exemplu, dacă cele 40 zile se împlinesc într-o zi de marți, parastasul se va ține în sâmbăta anterioară).
 • Pachetele cu mâncare trebuie să fie de post dacă perioada din an impune acest lucru, indiferent dacă familia care le împarte alege să îl țină sau nu.
 • Totuși, pachetele cu mâncare sunt opționale. Familia răposatului are responsabilitatea de a-l pomeni și onora, însă dacă posibilitățile nu permit, se poate renunța la masă și/sau pachetele cu alimente.
Parastasul este un moment important pentru cei care au pierdut pe cineva, această slujbă având menirea să ajute înălțarea sufletului celor decedați, dar și consolarea familiei lăsate în urmă. Organizarea acestui eveniment poate fi dificilă, mai ales atunci când nu ați mai trecut prin astfel de momente.
Firma de pompe funebre Sever Funerare vă pune la dispoziție servicii funerare și produse funerare complete, non-stop. Înțelegem momentele dificile prin care treceți și ne oferim sprijinul în tot procesul de înmormântare și comemorare.

Servicii funerare complete, din 2001