Skip to content Skip to footer

Cum te îmbraci când participi la o înmormântare

Trecerea în neființă a unei persoane apropiate este un eveniment nefericit și, de cele mai multe ori, neașteptat. Este un eveniment pentru care nu vă puteți pregăti emoțional, cu atât mai puțin nu vă pregătiți ținuta.
Vestimentația sobră este recomandată în aceste momente, în culori închise (de regulă, negru) și care să acopere tot corpul.

Ținuta femeilor pentru înmormântare

Un costum compus din 2 piese (sacou și fusta sau pantaloni) într-o culoare închisă este cea mai sigură alegere în materie de îmbrăcăminte. Desigur, este perfect acceptabilă și o rochie care să fie peste genunchi, atâta timp cât nu este una decoltată. Fusta sau rochia pe care o alegeți trebuie să aibă o lungime potrivită și să nu fie provocatoare în niciun fel. În cadul unei înmormântări sunt de evitat bluzele fără mâneci, cu imprimeuri sau accesorii strălucitoare. Pentru că procesiunea funerară presupune momente îndelungate de stat în picioare sau deplasarea la locul de veci (adesea înconjurat de vegetație), o pereche de pantofi negri, închiși în față, fără toc sunt alegerea potrivită. Dacă slujba de înmormântare este organizată într-un cadru formal, puteți opta și pentru o pălărie. Aceasta poate fi utilă și în cazul înmormântărilor care au loc vara, în aer liber.

Ținuta bărbaților pentru înmormântare

Costumul și cămașa clasice sunt cele mai potrivite articole de vestimentație pentru o înmormântare. Cravata este accesoriul care va adăuga sobrietate și caracterul formal ținutei dumneavoastră. Costumul nu este necesar să fie negru, dar să fie obligatoriu într-o culoare închisă. Vestimentația pentru înmormântare va fi mereu însoțită de pantofi asortați ținutei formale, închiși — sub nicio formă nu se vor purta sandale la acest tip de eveniment. Este recomandat să se evite pantofii sport și cămășile cu mânecă scurtă.

Ținuta copiiilor pentru înmormântare

Deși eticheta vestimentară este mai permisivă în cazul copiilor în ceea ce privește înmormântarea, este recomandat ca aceștia să urmeze regulile de ținută adresate adulților. Pe cât posibil, copiii vor fi îmbrăcați în culori închise. Cu toate că este un eveniment pe care cei mici adesea nu îl procesează, educația primită în familie constă și în respectarea etichetelor sociale.

Concluzie

Decența și sobrietatea sunt stilurile după care să vă ghidați atunci când vă alegeți ținuta pentru o înmormântare. Hainele și pantofii sport, blugii, maiourile și accesoriile stridente trebuie evitate. Înmormântarea unei persoane este o împrejurare care presupune formalitate. Negru este culoarea cea mai potrivită pentru vestimentația acestui eveniment, însă culorile închise precum bleumarin și gri sunt de asemenea potrivite.

Servicii funerare complete din 2001