Skip to content Skip to footer

Cum alegem corect sicriul pentru înmormântare

Moartea unei persoane dragi este unul din cele mai nefericite evenimente prin care trecem de-a lungul vieții, însă este un eveniment inevitabil. Pregătirile necesare înmormântării pot fi copleșitoare în momentele dureroase, iar pentru aceasta Sever Funerare vine în sprijinul dumneavoastră cu servicii funerare complete.
Una din deciziile importante pe care trebuie să le luați atunci când vă ocupați de înmormântarea unei persoane apropiate este legată de sicriu. O serie de criterii trebuie avute în vedere atunci când căutați sicriul potrivit pentru înhumare, printre care:

Materialul din care este fabricat sicriul

Legislația din România permite înhumarea persoanelor decedate numai în sicrie de lemn, datorită faptului că acestea sunt biodegradabile și prietenoase cu solul în timp. Ținând cont de rezistența și aspectul lemnului, puteți alege sicrie fabricate din:
  • brad
  • stejar
  • tei
  • plop
  • fag
  • nuc
  • frasin
  • alte tipuri de lemn

Culoarea sicriului

Înmormântarea este un eveniment sobru, în care se evită culorile puternice cu desăvârșire. Drept urmare, producătorii de sicrie oferă numai modele în culori pământii, naturale sau alb/negru. Culorile naturale dintre care puteți alege sunt bej, mahon, maro sau degradeuri ale acestora. Tradițional, sicriul alb se folosește în cazul copiilor sau a tinerilor decedați necăsătoriți.

Dimensiunea sicriului

Dimensiunea unui sicriu este în relație directă cu dimensiunea persoanei decedate, dar și cu dimensiunea locului de veci. Reglementările locale privind funcționarea cimitirelor menționează clar dimensiunile locului de înhumare, aspect care poate fi lămurit de către administrația cimitirului. Este important să cunoașteți dimensiunile cu aproximație ale persoanei decedate, pentru a avea siguranța că sicriul ales va fi potrivit, iar locul de veci este suficient de încăpător. Dimensiunile unui sicriu sunt influențate și de greutatea persoanei pentru care este achiziționat.

Accesoriile

Fiecare sicriu va avea în interior lenjerie albă, pernă pentru capul persoanei decedate, două orare (mic și mare) și voal, care să acopere fața defunctului.
Accesoriile pentru exteriorul sicriului includ mânerele acestuia, crucifixul atașat capacului și alte elemente metalice. Mai mult decât atât, în suprafața sicriului se pot grava diverse ornamente creștine, florale sau geometrice.

Prețul sicriului

Prețul unui sicriu este direct influențat de toți factorii menționați mai sus. Finisajele și materialul din care este confecționat un sicriu reprezintă unele din cele mai importante criterii în alegerea lui, însă aspectul financiar trebuie avut în vedere atunci când bugetul este unul limitat.

Concluzie

Alegerea unui sicriu potrivit poate să fie o sarcină complicată, cu atât mai mult în momentele de doliu, când criteriile pe care trebuie să le aveți în vedere vă pot părea dificile. Sever Funerare vă stă la dispoziție cu consultanță pe toată durata organizării înmormântării, astfel încât dumneavoastră să aveți siguranța că întreg procesul se va desfășura fără probleme.

Oferim consultanță în alegerea sicriului