
Atunci când o persoană moare, lasă în urma sa o durere profundă pentru toți cei apropiați. Indiferent de vârstă, gen sau religie, trecerea în neființă a cuiva drag lasă un gol în urmă, iar lumea nu mai e la fel fără el sau ea. Fiecare persoană își manifestă suferința în felul său, căci impactul emoțional al decesului este procesat diferit de fiecare în parte. Familia și prietenii aleg adesea să țină doliu pentru cei pe care i-au pierdut.
Doliul este definit ca fiind durerea resimțită după decesul cuiva, însă se referă și la perioada și obiceiurile pe care le adoptăm după înmormântare pentru a exterioriza această durere.
De ce se ține doliul?
De regulă, doliul se ține din respect pentru persoana care tocmai a trecut în neființă și pentru familia acesteia. Desigur, pierderea suferită aduce cu sine sentimente de tristețe, disperare, frustrare și neputință. Aceste emoții sunt perfect normale, iar doliul joacă și un rol adaptativ în această situație. Așadar, doliul se ține și pentru a putea procesa toate sentimentele negative provocate de deces și pentru a putea reveni la viața de dinainte.
CreștinOrtodox.ro, prin articolul preotului Filoteu Faros, vorbește despre creștini care ar trebui să îi plângă pe cei trecuți în neființă cu măsură, cu rațiune și răbdare.
Doliul nu este numai o tradiție religioasă, dar este și o perioadă de vindecare după despărțirea de persoana trecută în neființă.
Cât durează doliul?
Învățămintele religioase recomandă un an pentru soți, copii, părinți și frați. Pentru familia mai îndepărtată și pentru prieteni, 40 de zile este perioada minimă recomandată. Aceste termene sunt tradiționale și nu sunt obligatorii, însă cel mai important lucru de menționat e că doliul se ține atât cât consideră fiecare de cuviință.
Multă lume alege să țină doliu mai puțin de 40 de zile, sau chiar deloc. Alegerea lor nu este de condamnat, din contră, e perfect normală. Pentru că doliul este o perioadă de reflecție și adaptare, nu ne manifestăm în același fel — fiecare alege să se vindece diferit, iar acest aspect nu trebuie judecat, ci respectat.
Cum se ține doliul?
Doliul se ține după cum crede fiecare de cuviință, dar menționăm că există totuși un set de recomandări tradiționale, prin care se onorează și se respectă memoria persoanei trecute în neființă pentru care se ține doliu.
Printre activitățile pe care ar trebui (sau nu) să le facem în perioada de doliu se numără:
- Privarea de evenimente distractive (nunți, botezuri, petreceri) — Doliul este o perioadă de plângere și vindecare, iar petrecerile vin ca un eveniment puternic contrastant cu starea în care ne aflăm. Nu este interzisă participarea la evenimente, însă e recomandată evitarea lor pe cât posibil;
- Purtarea hainelor negre — Eticheta vestimentară de la înmormântare se păstrează pentru toată durata doliului. Așadar, în doliu se vor purta haine negre sau închise la culoare, sobre și decente;
- Evitarea bărbieritului — O formă de manifestare a doliului pe care bărbații o adoptă este evitarea bărbieritului pe toată perioada doliului. Este o perioadă în care se pune mai puțin accent pe aparențe, și mai mult pe partea spirituală a sinelui, așa că evitarea bărbieritului este o practică comună în doliu;
- Evitarea consumului de alcool — Doliul este o perioadă delicată din punct de vedere psihologic, așa că este de preferat evitarea consumului de alcool. Fiind o perioadă de adaptare, există și o predispoziție ridicată înspre dependențe și depresie, iar acestea trebuie ocolite în totalitate;
- Rugăciune și generozitate — Majoritatea persoanelor își manifestă doliul prin rugăciune și acte de binefacere. Doliul este privit ca o perioadă în care se pune accentul pe viața religioasă și în care se urmează lecțiile duhovnicești.
Ce poți face pentru cineva care se află în doliu?
Dacă doliul este ținut de o persoană apropiată, există câteva lucruri pe care le putem face pentru ei. Cei care trec printr-o perioadă de doliu trec de asemenea prin momente delicate, așa că au nevoie de sprijin și susținere.
- “Nu te mai gândi la asta” - este o replică care nu ar trebui niciodată adresată unei persoane care trece prin doliu, iar felul în care își procesează durerea trebuie respectat și nu pus la îndoială;
- Nu insistați să participe la un eveniment — oricât de important ar fi evenimentul la care cei aflați în doliu au fost invitați, respectați dorința lor de a nu participa și evitați să insistați. Dacă participarea la o petrecere este ceva ce îți doresc să evite, înseamnă că nu sunt pregătiți să renunțe la doliu;
- Oferiți ajutor cu treburile casnice — cei aflați în doliu petrec mai mult timp reflectând la viața pe care au avut-o alături de persoana dragă pe care au pierdut-o, iar emoțiile îi pot copleși adesea. Ajutorul în gospodărie, gătitul sau timpul petrecut cu copiii lor pot fi un real folos în aceste momente dificile;
- Rugăciune — pentru persoanele religioase, o simplă rugăciune, pentru ei și pentru cei pe care i-au pierdut, din partea celor din jur este un gest care le aduce consolare emoțională;
- Oferiți suport emoțional — poate cel mai simplu și mai util lucru pe care îl puteți face pentru cineva care ține doliu este să le oferiți un umăr pe care să plângă. Aflați în suferință, marea majoritate a oamenilor își doresc doar să fie ascultați și înțeleși.
Acestea sunt numai câteva din metodele prin care puteți ajuta o persoană care a pierdut pe cineva drag și este în doliu. Dacă nu sunteți sigur cu privire la modalitatea cea mai utilă pentru cei apropiați, este perfect acceptabil și chiar recomandat să întrebați “Cu ce pot să ajut?”.
Pentru a arăta respect familiei îndurerate, dar și pentru a onora memoria celui care tocmai a plecat dintre noi, coroane funerare se depun la locul de veci.
Concluzie
Doliul este o alegere personală, iar acesta se manifestă în diverse moduri, toate perfect normale și acceptabile. Trecerea în lumină a unei persoane este dureroasă pentru toți cei din jur, iar doliul este menit să îi ajute în procesul de vindecare. Dacă cineva apropiat ține doliu, oferiți sprijin.
CreștinOrtodox.ro confirmă că doliul nu trebuie tratat ca o perioadă de disperare și depresie, ci ca o perioadă în care este recomandat să ne formăm amintiri clare și pozitive despre persoana care pe care tocmai am pierdut-o.
Dacă dumneavoastră treceți prin doliu, oferiți-vă timp și răbdare. Doliul nu înseamnă uitarea persoanei care a trecut în neființă, dar este un proces prin care se onorează memoria ei în timp ce vă recuperați după despărțire.
Servicii funerare complete din 2001