Skip to content Skip to footer

Ce fac dacă moare cineva apropiat?

Pierderea unei persoane apropiate este unul din cele mai dureroase momente prin care trecem în viață. Uneori, această pierdere vine la sfârșitul unei lupte grele cu o boală incurabilă, însă acest lucru nu înseamnă că suntem pregătiți pentru momentul trecerii lor în lumină. Fie că este vorba despre un părinte, o soră sau un frate, un bunic sau partenerul de viață, moartea lor ne răvășește și este mereu mult prea timpurie.
Este cu atât mai dificil dacă vă aflați în situația de a organiza înmormântarea și de a lua toate deciziile necesare. Am pregătit acest articol în sprijinul celor care au nevoie de clarificări despre procesul pe care trebuie să îl urmeze după pierderea cuiva apropiat.

Cereți sprijin moral de la cei apropiați

Dacă momentul trecerii în neființă era unul anticipat (în cazul unei persoane foarte bolnave), în primele clipe după deces veți avea nevoie de sprijin moral și de cineva care să vă fie alături. Este perfect normal să apelați cele mai apropiate rude, căci ele vor putea să vă consoleze așa cum aveți nevoie și să vină să vă ofere un umăr pe care să plângeți pierderea suferită.

Contactarea medicului constatator

Dacă decesul se produce acasă, se impune contactarea unui medic constatator pentru a confirma decesul și pentru a întocmi documentația necesară. Fără această confirmare, nu se poate elibera certificatul de deces și nici ajutorul de înmormântare.
Constatarea decesului este un serviciu pe care nu toate firmele de pompe funebre au posibilitatea să îl ofere, însă Sever Funerare pune accentul pe servicii funerare complete. Medicul nostru constatator este disponibil non-stop, acest lucru însemnând că se deplasează la domiciliu la orice oră pentru a întocmi actele impuse de legislație.

Testimoniale Sever Funerare

Vă mulțumesc pentru toate serviciile prestate și profesionalismul de care a-ți dat dovadă. In momentele grele prin care am trecut, e liniștitor să ști că cineva se ocupă de toata organizarea și serviciile care sunt necesare la astfel de ceremonii.

Suteu David

Google

Eu sunt foarte mulțumită de Sever funerare.Tocmai mi-am luat rămas bun de la bunica mea și am trecut cu bine peste acest moment greu datorita acestor OAMENI din aceasta echipa care s-au ocupat de tot ceea ce tine de o înmormântare. BRAVO VOUA

Adriana Anghel

Google

Când viața te pune la grea încercare, cei pe care te poți baza, te ajută să treci mai ușor peste acele momente. Când tata a plecat dintre noi, Sever Servicii Funerare a fost un sprijin de nădejde pentru noi, adevărați profesioniști în domeniu. Vă mulțumim pentru tot.

Dorin Matei

Google

Am fost foarte multumita de serviciile prestate de Firma Sever . Un ajutor in momentele dificile prin care am trecut. Va multumesc din suflet si va recomand serviciile cu toata increderea! Inclusiv catering-ul a fost excelent.

Cristina Chira

Google

Servicii de calitate,fara complicatii si o colaborare deosebita. Recomand cu toata increderea si multumesc mult pe aceasta cale.

Narcisa Radu

Google

Servicii de calitate oferite de oameni calitate. O firma care ne-a ajutat prompt si profesional.

Maria Surdu

Google

Servicii de calitate, oameni de suflet si de ajutor. Recomand cu toata increderea!

Hermi Surdu

Google

Încredințarea trupului, a hainelor și a documentelor firmei de pompe funebre

În aceste momente dureroase, luarea deciziilor și căutarea tuturor lucrurilor de care aveți nevoie la priveghi și înmormântare sunt ultimele lucruri pe care vi le doriți. Sever Funerare vă stă la dispoziție în aceste clipe, fiind nevoie de intervenție minimă din partea dumneavoastră. Atunci când preluăm trupul persoanei decedate pentru îmbălsămare, este necesar să ne încredințați și hainele cu care doriți ca persoana decedată să fie înmormântată, precum și documentele pentru ajutorul de înmormântare și pentru cimitir.

Informarea rudelor, prietenilor și cunoscuților despre priveghi

Vestea tristă despre trecerea în neființă a cuiva circulă repede în familie și printre prieteni. După ce stabiliți detaliile priveghiului referitoare la locație și ora de la care începe, puteți începe să îi anunțați pe toți cei care au cunoscut defunctul. În articolul nostru despre priveghi puteți citi mai multe despre rolul acestui serviciu religios și eticheta socială care se respectă în cadrul lui.

Alegerea sicriului, a locului de veci și a meniului pentru pomană

Înainte de depunerea la capela aleasă pentru priveghi, va trebui să alegeți un sicriu pentru defunct. Avem o gamă largă de sicrie (vezi catalog sicrie) din care să alegeți și un articol care explică pe larg cum să alegeți sicriul potrivit. Fie că vă gândiți la un sicriu simplu, într-o culoare naturală sau unul negru, cu detalii sculptate și accesorii, paleta noastră de sicrie acoperă toate preferințele și bugetele.
De asemenea, cu 1-2 zile înainte de înmormântare trebuie să alegeți locul de veci (dacă nu există unul rezervat deja), pentru a oferi timp cimitirului să pregătească mormântul. În aceste clipe veți fi întrebați și despre pomana tradițională din religia creștină. Puteți alege să îi chemați pe cei prezenți la înmormântare la masă la restaurant sau să oferiți pachete cu mâncare la ieșirea din cimitir.
Toate aceste cheltuieli pot fi un efort financiar foarte mare, însă trebuie să vor fi suportate cu sprijinul ajutorului de deces.

Priveghiul

Priveghiul și înmormântarea sunt evenimente la care nu se fac invitații, însă sunt anunțați toți cei apropiați defunctului și familiei sale, pentru a putea participa dacă doresc. Priveghiul se organizează seara, de regulă la capela religioasă. În zonele rurale, priveghiul se ține uneori în casa persoanei decedate. Coroane și flori se aduc uneori de către cei prezenți la priveghi pentru a-și arăta respectul față de familie și regretul față de pierderea suferită.
Află mai multe despre priveghi în articolul nostru.

Înmormântarea

Ziua înmormântării este cea mai grea pentru familie. Este ultima clipă cu persoana pe care tocmai ați pierdut-o, așa că suferința este foarte mare. Aceasta este o zi în care nu veți dori să vă ocupați de partea organizatorică, ceea ce este de la sine înțeles. Venim în întâmpinarea familiilor îndurerate ocupându-ne de tot procesul de organizare a înmormântării. Dacă nu ați mai participat niciodată la o înmormântare, trebuie să știți că există un cod vestimentar care se respectă și care impune haine sobre și decente, negre sau de culoare închisă.
Înhumarea propriu-zisă se face numai după slujba religioasă de la capelă și după cea de la locul de veci, fiind un moment foarte emoționant pentru toți cei prezenți.

Pomana

Tradițional, după înmormântare se oferă celor prezenți un produs de patiserie. Produsele funerare pe care le punem la dispoziție includ produse de patiserie și mâncare în regim de catering, dacă alegeți să oferiți și pachete cu mâncare la ieșirea din cimitir. O altă variantă pentru pomana tradițională este invitarea apropiaților la masă în cadrul unui restaurant.

Doliul

Doliul se ține atunci când aveți nevoie să exterioriați și atenuați durerea profundă cauzată de pierderea persoanei dragi, dar și pentru a respecta datinile creștine. Acesta presupune o perioadă de rugăciune și reflexie, timp în care se poartă haine închise la culoare și se evită participarea la evenimente sociale.
Puteți citi pe larg despre cât și cum se ține doliul, dar și alte detalii în articolul nostru de blog.

În concluzie

Decesul unei persoane dragi este dureros, iar tristețea poate fi accentuată de povara pregătirilor de înmormântare. Apelarea la serviciile unei firme de pompe funebre este cea mai bună decizie pe care o puteți lua în aceste momente delicate. Suntem pregătiți cu toate tipurile de produse și servicii funerare, astfel încât organizarea înmormântării să se desfășoare rapid și eficient, iar dumneavoastră să aveți timp suficient să plângeți pierderea suferită.
Sperăm ca acest articol să vă fie de folos și să ofere claritate dacă vă aflați în situația nefericită de a vă ocupa de înmormântarea unei persoane, însă dacă aveți neclarități sau doriți să vă luăm această povară de pe umeri, vă stăm la dispoziție non-stop.

Servicii funerare complete din 2001